بازار
سه شنبه 4 اردیبهشت 13:31

 

 

با صدور بخشنامه جدید طلاق توافقی در سال 1403، در فرآیند این نوع طلاق یک سری تغییرات جدیدی رخ داده است. همه ما می‌دانیم که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران حق طلاق با مرد است. درواقع طلاق از طرف مرد مراحل قانونی ساده‌تری نسبت به طلاق از طرف زن دارد؛ اما دراین‌بین جدایی و طلاق به‌ صورت توافقی روند سریع‌تر و درعین‌حال ساده‌تری دارد؛ زیرا زن و شوهر با هم توافق می‌کنند که بدون مشاجره و درگیری و با طی مراحل قانونی و با کمک وکیل طلاق توافقی، به شکل مسالمت‌آمیز به زندگی مشترک خود خاتمه دهند. در این مطلب قصد داریم به بررسی بخشنامه جدید طلاق توافقی در سال جدید بپردازیم و شما را با تغییرات آن آشنا کنیم.

طلاق توافقی چیست و انجام آن چه شرایطی دارد؟‌

همان‌طورکه در مقدمه نیز اشاره شد، به‌طورکلی در پروسه طلاق سه روش مختلف وجود دارد که عبارت‌اند از: طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق به ‌صورت توافقی. طلاق توافقی مسالمت‌آمیزترین روش جدایی زن و شوهر از یکدیگر است و همان‌طور که از نام آن مشخص است طلاق با رضایت کامل هر دو طرف انجام می‌شود. البته به تمام زوجین توصیه می‌شود که نهایت تلاش خود را برای ادامه زندگی مشترک و برطرف کردن مشکلات انجام دهند؛ اما اگر چاره‌ای جز جدایی نبود، طلاق را به شکل توافقی انجام دهند.

این نوع طلاق نیز قوانین مربوط به خود را دارد و نیاز است که قبل از هرگونه اقدامی به‌خوبی با این قوانین آشنا شوید. بهترین راه برای آشنایی با قوانین مطالعه بخشنامه جدید مربوط به این نوع طلاق است. افرادی که درک قوانین برای آن‌ها کمی دشوار است، باید از یک وکیل طلاق توافقی فعال در سایت‌هایی مانند گروه وکلای خانواده کمک بگیرند. انجام این نوع طلاق در شرایطی امکان‌پذیر است که زن و شوهر در تمام موضوعات شامل مهریه، نفقه فرزندان، نفقه زن، حضانت، اجرت‌المثل و غیره به توافق رسیده و هیچ اختلافی با هم نداشته باشند‌.‌

در بخشنامه جدید طلاق توافقی در سال 1403 چه تغییراتی ایجاد شده‌است؟

قبل از تصویب قانون جدید و صدور بخشنامه برای حمایت از خانواده در سال 1403، در تمام طلاق‌های توافقی و غیرتوافقی زوجین به مراکز داوری ارجاع داده می‌شدند؛ اما طبق بررسی‌های انجام‌شده ارجاع به مراکز داوری هیچ تأثیر مثبتی نداشت و باعث سازش بین زوجین نمی‌شد.

برای ایجاد صلح و سازش بین زن و شوهر به نهاد کارشناسی دیگری تحت‌عنوان مراکز مشاوره قبل از طلاق نیاز بود. بر اساس بخشنامه جدید هیچ یک از پیشخوان‌های الکترونیکی قضایی حق ندارند بدون دریافت گواهی از مراکز مشاوره خانواده برای زوجین دادخواست طلاق ارائه دهند. با اجباری شدن حضور زوجین در جلسات مشاوره خارج از دادگاه، روند طلاق توافقی نسبت به قبل کمی طولانی‌تر و نسبتاً سخت‌تر شده‌است.

هدف از اجباری شدن حضور زوجین در جلسات مشاوره دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق و گواهی عدم سازش است‌. در این جلسات قبل از اینکه گواهی عدم انصراف از طلاق صادر شود، مشاور با زوجین بحث می‌کند تا در صورت امکان به آن‌ها کمک کند تا مشکلات خود را حل کرده و از طلاق منصرف شوند. به این نکته توجه داشته باشید که صدور گواهی عدم انصراف از طلاق برعهده واحد مشاوره و صدور گواهی عدم سازش برعهده دادگاه خانواده است. در اداره ثبت‌احوال برای ثبت طلاق از زوجین گواهی عدم سازش درخواست می‌شود.

طبق بخشنامه جدید طلاق توافقی تعداد جلسات مشاوره چند جلسه است و چقدر طول می‌کشد؟

طبق بخشنامه جدید زن و شوهرهایی که قصد دارند به ‌صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، باید در 5 جلسه مشاوره خارج از دادگاه شرکت کنند‌‌ حضور در این جلسات اجباری است و به یک ماه به‌طول می‌انجامد؛ البته این امکان وجود دارد که باتوجه به شرایط زوجین مدت‌زمان جلسات مشاوره اجباری افزایش یا کاهش یابد. برای کاهش این بازه زمانی و سرعت بخشیدن به روند این نوع طلاق می‌توانید از یک وکیل طلاق توافقی باتجربه و فعال در گروه وکلای خانواده کمک بگیرید.

همان‌طورکه در بخش قبلی نیز ذکر کردیم، طبق بخشنامه جدید حضور در جلسات مشاوره قبل از طلاق‌های توافقی کاملاً اجباری است و عدم حضور در این جلسات نشان‌ می‌دهد که زوجین از طلاق منصرف شده‌اند. درواقع تنها راه دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق و به دنبال آن گواهی عدم سازش، حضور در جلسات اجباری مشاوره است‌.

به تمام زوجینی که قصد دارند توافقی از هم جدا شوند، پس از دریافت گواهی عدم سازش از دادگاه خانواده به مدت سه ماه فرصت داده می‌شود تا به یکی از دفاتر طلاق مراجعه کنند و جدایی خود را به ‌صورت قانونی به ثبت برسانند. اگر بیش از سه ماه از صدور گواهی عدم سازش بگذرد و زوجین هنوز به دفاتر طلاق مراجعه نکرده باشند، باید تمام مراحلی که انجام داده‌اند، از سر بگیرند و پروسه طلاق را مجدداً از اول شروع کنند.

معرفی مراحل طلاق توافقی طبق بخشنامه جدید سال 1403

بر اساس بخشنامه‌ جدیدی که قوه قضاییه برای طلاق‌های توافقی در سال 1403 اعلام کرده است، زوجین با پشت‌سر گذاشتن مراحل زیر می‌توانند به‌ صورت توافقی و مسالمت‌آمیز طلاق بگیرند:

ثبت درخواست طلاق به ‌صورت آنلاین در سامانه

اولین مرحله از مراحل طلاق‌های توافقی این است که زوجین باید درخواست طلاق را به‌ صورت آنلاین و بدون‌نیاز به مراجعه حضوری در سامانه تصمیم به ثبت برسانند‌.‌ قبل از بخشنامه جدید زن و شوهر دادخواست خود را در یکی از دفاتر الکترونیک قضایی ثبت می‌کردند و منتظر می‌ماندند تا نوبت دادگاه آن‌ها مشخص شود؛ اما بر اساس بخشنامه جدید ابتدا باید برای دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق و عدم سازش اقدام شود.

شرکت در جلسات مشاوره

دومین مرحله از این نوع طلاق حضور در پنج جلسه مشاوره طی یک ماه است. در این جلسات این امکان وجود دارد که زوجین تحت‌تأثیر صحبت‌های مشاور، بررسی مشکلات خود و ریشه‌یابی آن‌ها به سازش برسند و از طلاق منصرف شوند. اگر تصمیم زوجین به جدایی جدی باشد، مشاور گواهی عدم انصراف از طلاق را امضا کرده و به آن‌ها تحویل می‌دهد تا دادخواست طلاق آن‌ها ثبت شود.‌ گواهی عدم انصراف از طلاق معمولاً 45 روز بعد از آخرین جلسه مشاوره اجباری صادر می‌شود تا زوجین باز هم بتوانند فکر کنند و عجولانه برای طلاق تصمیم‌ نگیرند.

ثبت دادخواست طلاق در دفاتر الکترونیک قضایی

در این مرحله، ثبت دادخواست فقط با ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق که توسط مشاور صادر شده‌است، انجام می‌شود‌. سپس زوجین باید منتظر باشند تا شعبه دادگاهی که باید در آن حاضر باشند از طریق پیامک برایشان ارسال شود. برای مشاهده ابلاغیه الکترونیکی نیز زوجین باید در سامانه ثنا ثبت‌نام کرده و حساب کاربری داشته باشند‌.

حضور زوجین در دادگاه در ساعت و روز مشخص‌شده در ابلاغیه

در این مرحله زن و شوهر باید در ساعت و روز مشخص‌شده در ابلاغیه در دادگاه خانواده حضور داشته باشند‌. قاضی بعد از شنیدن صحبت‌های زوجین و بررسی‌ پرونده آن‌ها گواهی عدم سازش را صادر می‌کند. باتوجه به اینکه زن و شوهر قبلا در جلسات مشاوره حاضر شدند و گواهی عدم انصراف از طلاق دریافت کرده‌اند، دادگاه مثل گذشته آن‌ها را به مشاوره ارجاع نمی‌دهد.

مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق و جاری شدن صیغه طلاق

آخرین مرحله از مراحل طلاق توافقی درست مانند گذشته است. در این مرحله زوجین به مدت سه ماه فرصت دارند تا با ارائه گواهی عدم سازش صادرشده از سوی دادگاه به یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق نزدیک به محل زندگی خود مراجعه کنند تا صیغه طلاق بین آن‌ها جاری شود‌ و به ‌صورت توافقی از هم جدا شوند.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم تمام نکات مربوط به بخشنامه جدید طلاق توافقی در سال 1403 را توضیح دهیم و شما عزیزان را با مراحل این نوع طلاق آشنا کنیم. برای تسریع روند طلاق توافقی پیشنهاد می‌کنیم مطابق با مراحل با یکی از وکلای باتجربه طلاق در گروه وکلای معتبر مشورت کنید‌.



سلب مسئولیت: سایت شهرخبر صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و هیچ مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.