چکیده : نواختن گیتار فقط برای سرگرمی نیست و میتواند فواید زیادی برای سلامت روان داشته باشد. مطالعات متعددی نشان دادهاند که در کل نواختن یک ساز میتواند باعث کاهش استرس، افزایش خلاقیت و اعتمادبهنفس، بهبود عملکرد شناختی و افزایش ارتباطات اجتماعی شود. یادگیری گیتار نیازمند تمرکز، نظم و صبر است که همگی اینها میتوانند به بهبود سلامت روان کمک کنند. در این مقاله کوتاه، برخی از تأثیرات مثبت نواختن گیتار بر سلامت روان و بهبود کلی زندگی را با شما به اشتراک میگذاریم.
نواختن گیتار فقط برای سرگرمی نیست و میتواند فواید زیادی برای سلامت روان داشته باشد. مطالعات متعددی نشان دادهاند که در کل نواختن یک ساز میتواند باعث کاهش استرس، افزایش خلاقیت و اعتمادبهنفس، بهبود عملکرد شناختی و افزایش ارتباطات اجتماعی شود. یادگیری گیتار نیازمند تمرکز، نظم و صبر است که همگی اینها میتوانند به بهبود سلامت روان کمک کنند. در این مقاله کوتاه، برخی از تأثیرات مثبت نواختن گیتار بر سلامت روان و بهبود کلی زندگی را با شما به اشتراک میگذاریم.
۱- بهبود خلقوخو و رفع استرس
نواختن گیتار میتواند بهطور قابل ملاحظهای بر خلقوخوی افراد و میزان استرس آنها تأثیرگذار باشد. مطالعات بسیاری نشان دادهاند که موسیقی بهطور کلی میتواند باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی شود. موسیقیدرمانی که اغلب شامل نواختن ساز نیز میشود، در کاهش علائم اضطراب و افسردگی مؤثر است. در این روش، تراپیست به بیمار کمک میکند تا از موسیقی برای شناخت نیازهای عاطفی، شناختی و اجتماعی استفاده کند. بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که نواختن ساز باعث میشود تا بیماران احساسات خود را بهتر بروز دهند و سازگاری بیشتری با روند درمانی خود داشته باشند.
یک پژوهش دیگر نشان داده است که نواختن و گوش دادن به یک ساز مانند گیتار تنها برای ۳۰ دقیقه، میتواند میزان کورتیزول (هورمون مرتبط با استرس) در بدن را کاهش دهد.
۲- افزایش خلاقیت و اعتمادبهنفس
یادگیری و نواختن گیتار میتواند روی خلاقیت و اعتماد به نفس فرد نیز تأثیری مثبت بگذارد. آهنگسازی با ساز قفل خلاقیت را باز و امکان ابراز وجود را فراهم میکند. بداههنوازی گیتار نیز به همین طریق، راه خلاقیت و اکتشاف را باز میکند و میتواند دریچهای برای ابراز وجود و کمک به تنظیم هیجانات باشد.
از سوی دیگر، هر چقدر فرد زمان بیشتری برای افزایش مهارتهای خود در نوازندگی صرف کند و در این مسیر پیش رود، اعتمادبهنفس مضاعفی کسب خواهد کرد و احساس راحتی بیشتری برای بیان خود از طریق موسیقی و برقراری ارتباط خواهد داشت.
۳- بهبود عملکرد شناختی
شکی نیست که نواختن گیتار میتواند در بهبود حافظه و تمرکز مؤثر باشد؛ زیرا این کار نیازمند استفاده از مهارتهای حرکتی، بینایی و شنوایی و همچنین تمرکز عمیق است که همگی به بهبود عملکردهای شناختی مغز کمک شایانی میکنند. همچنین، با افزایش مهارت یک فرد در نواختن ساز، تمرکز وی روی موسیقی هم بیشتر میشود که این امر خودبهخود مانعی برای حواسپرتی است.
اما مزایای یادگیری و نواختن یک ساز فقط شامل حال افراد جوان و میانسال نمیشود. مطالعاتی نشان دادهاند که یادگیری یک ساز جدید توسط افراد مسن میتواند منجر به کاهش زوال عملکرد شناختی آنها شود و حتی ممکن است که انعطافپذیری مغز این افراد را نیز تقویت کند.
۴- مزایای اجتماعی نواختن گیتار
نوازندگی سازی چون گیتار میتواند مزایای اجتماعی زیادی نیز در بر داشته باشد؛ از جمله کمک به برقراری ارتباط با دیگران و ایجاد مهارتهای اجتماعی. در واقع، به عقیده ما، نواختن ساز میتواند یک راه عالی برای برقراری ارتباط با دیگر موسیقیدانان و دوستداران موسیقی باشد که این امر در نهایت منجر به ایجاد فرصتهای زیادی در ارتباط با افراد مختلف میشود.
بهعلاوه، روشن است که نوازندگی به همراه دیگران و در قالب یک گروه، میتواند به ارتقای مهارتهای اجتماعی و افزایش مهارتهای کار گروهی نیز کمک کند. عضویت در یک گروه موسیقی نیازمند همکاری و ارتباطات زیادی است که بدون شک مهارتهای بینفردی را بهبود میبخشد. در واقع، طبق تجربه ما، همکاری با دیگران برای ساخت موسیقی به انعطافپذیری زیادی نیاز دارد که این خود باعث افزایش مهارتهای زندگی میشود.
شاید یکی از بخشهای استرسزا و دلهرهآور یادگیری و نوازندگی ساز، اجرا کردن در برابر دیگران باشد؛ اما حتی همین کار نیز در نهایت میتواند یک راه عالی برای افزایش اعتمادبهنفس و مهارت سخنرانی در جمع باشد.
چگونه نواختن گیتار را شروع کنیم؟
شروع کردن نوازندگی گیتار میتواند یک تجربه ارزشمند و هیجانانگیز و شاید همانقدر سخت و کلافهکننده باشد؛ زیرا در ابتدا موارد زیادی وجود دارند که ممکن است شما را سردرگم کنند. در واقع، متأسفانه بسیاری از افراد در همان ابتدای مسیر و پس از مدتی کوتاه، ساز را کنار میگذارند. توصیه ما این است که هرگز ناامید نشوید و با صبر بسیار و بهرهگیری از منابع آموزشی معتبر، قدم به قدم در مسیر صحیح پیش بروید تا در نهایت به هدف خود برسید.
در ابتدا شما باید اقدام به خرید گیتاری متناسب با سطح مهارت و بودجهتان کنید. لزومی ندارد که برای اولین گیتار خود به سراغ یک ساز گرانقیمت و پر زرق و برق بروید؛ بلکه مهمترین نکته این است که نواختن گیتار مورد نظر، حس خوبی به شما بدهد.
همانطور که احتمالاً میدانید، امروزه چندین نوع از گیتار در بازار موجود است که از محبوبترینهای آنها میتوان به گیتار آکوستیک، گیتار الکتریک و گیتار کلاسیک اشاره کرد. هر یک از این سازها دارای ماهیت منحصربهفرد خود هستند و انتخاب از میان آنها بیش از هر چیز به سلیقه و خواستههای شما بستگی دارد. بهطور مثال، اگر همواره آرزو داشتهاید یک ستاره راک شوید، طبیعتاً گیتار الکتریک بهترین گزینه ممکن برای شماست. از سوی دیگر، اگر مثلاً همواره دوست داشتهاید همزمان با نواختن ساز، آواز بخوانید، شاید خرید گیتار الکتریک چندان منطقی نباشد و گیتار آکوستیک گزینه بهتری برای شما باشد. اگر در انتخاب گیتار سردرگم شدهاید و نمیدانید کدام گزینه برای شما مناسبتر است، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان گیتار ایران تماس بگیرید و در این مورد با آنها مشورت کنید.
پس از خرید گیتار، قدم بعدی یاد گرفتن آکوردهای پایه و الگوهای استرامینگ است. ابتدا روی یادگیری چند آکورد ساده تمرکز کنید و انتقال تمیز و روان بین آنها را تمرین کنید. استفاده از ویدیوهای آموزش گیتار موجود در وبسایتهایی چون گیتارایران، یک راه عالی برای افزایش مهارتهای اولیه است.
شاید در ابتدا انگشتهایتان خیلی سریع خسته شوند. در این صورت سعی کنید که هر روز، حتی برای چند دقیقه، زمانی را به تمرین اختصاص دهید. اگر بتوانید به همراه یک یا چند نوازنده دیگر تمرین کنید، روند پیشرفت شما تسریع خواهد شد؛ زیرا نواختن به همراه دیگران یک راه عالی برای حفظ انگیزه و یادگیری مهارتهای جدید است.
نتیجهگیری
نواختن گیتار فواید زیادی برای سلامت روان دارد؛ از جمله بهبود خلقوخو، کاهش استرس، افزایش خلاقیت، بهبود عملکردهای شناختی و مزایای اجتماعی. یادگیری ساز میتواند یک سرگرمی یا تجربه ارزشمند باشد که احساس موفقیت و ابراز وجود را برای نوازنده فراهم میکند. به این معنی که چه شما یک فرد مبتدی و چه یک نوازنده باتجربه باشید، نواختن ساز یک راه عالی برای بهبود سلامت روان و حال خوب شما خواهد بود. بنابراین چرا گیتارتان را برنمیدارید و شروع به نواختن نمیکنید؟ نمیتوانید تصورش را هم بکنید که این کار چقدر میتواند بر روی زندگیتان تأثیر مثبت بگذارد!