چکیده : ارسال اظهارنامه املاک توسط موجران در زمان مقرر، بسیار اهمیت می دارد. چرا که تنها در این صورت می توانند از مشوق ها و معافیت های مالیاتی استفاده نمایند.
اظهارنامه املاک نیز بخشی از اظهارنامه های مالیات بر درآمد می باشد. این نوع اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالکان املاک است که با اجاره دادن ملک خود، درآمد کسب می کنند. در این مقاله قصد داریم به معرفی این نوع اظهارنامه مالیاتی و بیان نکات مهم آن بپردازیم. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، از شما دعوت می کنیم تا پایان این مطلب ما را همراهی بفرمایید.
اظهارنامه املاک
تعریف کلی اظهارنامه املاک
امروزه اجاره گرفتن به یکی از روش های درآمدی بسیار مرسوم، برای صاحبان املاک تبدیل شده است. از این رو سازمان امور مالیاتی کشور، برای درآمد حاصله از اجاره دادن املاک، یک اظهارنامه با عنوان اظهارنامه املاک به صورت جدا در نظر گرفته است که صاحبان املاک باید به آن توجه داشته باشند.
اظهارنامه املاک با دیگر عناوین مثل اظهارنامه مالیاتی درآمد بر مستغلات اجاری و یا اظهارنامه مالیات اجاره املاک نیز شناخته می شود. ارسال نمودن این اظهارنامه مالیاتی از جمله تکالیف مودیانی است که دریافت نمودن اجاره، بخشی از درآمد آن ها را تشکیل می دهد. مبنای این تکلیف برای اشخاص حقیقی و حقوقی، ماده 52 قانون مالیات مستقیم می باشد. این دسته از افرا می بایست برای محاسبه و پرداخت مالیات خود، تمامی جزئیات در مورد درآمد و هزینه مربوط به اجاره املاک و سایر هزینه ها مثل هزینه های تعمیرات و نگهداری ملک را اعلام نمایند. به این نکته باید توجه داشت که اشخاص حقوقی می بایست در گزارشات حسابداری و مالیاتی و اظهارنامه عملکردی خود نیز، درآمد حاصل از این بخش را اعلام کنند. اما اشخاص حقیقی می بایست تنها اظهارنامه ملک را به صورت مجزا ارسال نمایند.
اظهارنامه املاک
نکاتی که در ارسال اظهارنامه املاک باید مورد توجه قرار گیرند
برای این نوع مالیات نیز همچون دیگر مدل های مالیاتی، یک سری قوانین و معافیت ها در نظر گرفته شده است. در این بخش به آن ها خواهیم پرداخت. نکات مهم در مورد اظهارنامه املاک از قرار زیر است :
- ارسال اظهارنامه املاک توسط موجران در زمان مقرر بسیار دارای اهمیت می باشد. چرا که تنها در این صورت می توانند از مشوق ها و معافیت های مالیاتی استفاده نمایند. به همین دلیل موجران باید اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان تعیین شده ارسال نمایند.
- در صورتی که فرد موجر منبع درآمدی دیگری به جز اجاره دادن ملک نداشته باشد، از معافیت ماده 84 قانون مالیات برخوردار می شود. به این معنی که درآمد شخص تا 39 میلیون و ششصد هزار تومان ( در سال 1400 ) معاف از مالیات خواهد بود. بر اساس این ماده قانونی سود سپرده های بانکی و یا حقوق بازنشستگی و مستمری دریافتی، درآمد تلقی نمی شود. به همین دلیل باعث کاهش یا حذف معافیت مالیات موجران نخواهد شد.
- مالکین و صاحبان مجتمع های مسکونی، که بیش از سه واحد اجاره ای دارند، و بر اساس رعایت الگوی مصرف مسکن، که توسط وزارت مسکن و شهرسازی اعلام شده است، ساخته شده اند، از معافیت صد درصدی مالیات بر درآمد اجاره ملک برخوردار می باشند. ( سال 1403 )
- یکی دیگر از موارد معافیت بر آمد اجاره که اغلب مالکان املاک، آگاهانه یا ناآگاهانه از آن استفاده می کنند، معافیت مساحتی می باشد. بر مبنای تبصره 11 ماده 53 قانون مالیات مستقیم، مالکین و موجرینی که کاربری ملک آن ها مسکونی است و مساحتی زیر 150 متر مربع در تهران و زیر 200 متر مربع در شهرستان ها دارند، بر اساس رای شورای عالی مالیاتی، از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف خواهند بود. با استناد به این معافیت، موجرانی که شرایط ذکر شده را داشته باشند، نیاز به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نخواهند داشت و به صورت خودکار این معافیت برای آن ها اعمال خواهد شد.
بیشتر بخوانید: نرم افزار حسابداری ابری
مهلت ارسال اظهارنامه املاک
مهلت ارسال اظهارنامه املاک که توسط سازمان مربوطه و مقامات مالیاتی تعیین می شود، یک مهلت قانونی است. این مدت تعیین شده، به اشخاص حقوقی و حقیقی اجازه می دهد تا اطلاعات لازم را به صورت کامل و دقیق به مقامات مالیاتی گزارش دهند. از این اطلاعات برای محاسبه مالیات های مربوطه استفاده می گردد.
مهلت ارسال برای اظهارنامه املاک اغلب برای یک سال مالی یا یک دوره مالی تعیین خواهد شد. این مهلت به مودیان اعلام می شود و آن ها موظف هستند اطلاعات مالیاتی خود را در مدت مقرر گزارش نمایند. این اطلاعات شامل توضیحات مربوط به ملک، میزان درآمد حاصل از اجاره و سایر هزینه های مربوطه می باشد.
ارسال نمودن اظهارنامه املاک در زمان تعیین شده بسیار دارای اهمیت می باشد. عدم ارسال آن، یا ارسال ناقص اطلاعات مربوط به آن، جریمه های مالیاتی در پی خواهد داشت. در حالی که ارسال دقیق و به موقع این اظهارنامه علاوه بر کمک به مقامات مالیاتی در محاسبه مالیات، فرد را از برخی معافیت های مالیاتی بهره مند می سازد. حداکثر تا 31 تیر ماه هر سال می بایست اظهارنامه های ملکی توسط مودیان ارسال گردد. در صورتی که در زمان مقرر شده برای مودیان، اقدامی جهت ارسال اظهارنامه صورت نگرفته باشد، مهلت مجدد برای جاماندگان در نظر گرفته خواهد شد. با این که ممکن است مهلت زمان ارسال اظهارنامه تمدید شود، صاحبان املاک نباید در ارسال اظهارنامه خود در زمان مقرر کم کاری نمایند.
اظهارنامه مالیاتی
جریمه عدم ارسال اظهارنامه اجاره املاک
همان طور که می دانید تمامی مشاغل آزاد و کسب و کارها یا به عبارت دیگر تمامی افراد حقیقی و حقوقی که در کشور درآمد کسب می کنند، باید بخشی از آن را به عنوان مالیات پرداخت نمایند. کسانی که موظف به پرداخت مالیات هستند، در نظام مالیاتی، مودی خوانده می شوند. مودیان می بایست هر ساله در ماه های خرداد و تیر اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نمایند. به هر شخص که کسب و کار و منبع درآمدی دارد کد مالیاتی تعلق می گیرد و وی مکلف است هر سال اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهد. مودیان در صورت ارسال نکردن اظهارنامه و امتناع از پرداخت مالیات مشمول، بر مبنای ماده 192 قانون مالیات مستقیم، جریمه خواهند شد. میزان این جریمه برای اشخاص حقیقی 10 درصد از درآمد سالیانه و برای اشخاص حقوقی 30 درصد از درآمد سالیانه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: نرم افزار حسابداری تولیدی
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی مربوط به پرداخت مالیات املاک اجاره ای نیز از این قائده مستثنا نیست. در صورت عدم ارسال اظهارنامه املاک، اشخاص حقیقی معادل 10 درصد از اجاره سالیانه و اشخاص حقوقی نیز معادل 30 درصد از اجاره سالیانه، جریمه خواهد شد. حتی در صورتی که میزان اجاره دریافتی شخص، زیر سقف میزان تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور، که برای معافیت مالیاتی اعلام شده است، باشد، همچنان آن شخص ملزم به پر کردن و ارسال اظهارنامه املاک در مهلت مقرر می باشد. در غیر این صورت، به ازای هر ماه دیرکرد، 5/2 درصد از مبلغ اجاره دریافتی را، به علاوه میزان جریمه تعیین شده، جریمه خواهد شد.
شیوه ارسال اظهارنامه مالیاتی املاک
ارسال اظهارنامه املاک و یا سایر اظهار نامه های مالیاتی به صورت آنلاین و کاملا الکترونیک می باشد. شما برای ارسال اظهارنامه های خود می توانید به درگاه ملی خدمات مالیاتی مراجعه نموده و اقدامات لازم را انجام دهید. مراحل کلی ارسال اظهارنامه های مالیاتی به شرح زیر می باشد:
اولین کار لازم جهت ارسال نمودن اظهارنامه املاک، مراجعه به سامانه اظهارنامه مالیاتی و تکمیل نمودن مشخصات خود است. پس از آن می بایست اطلاعات موجر و املاک وارد شود. در مرحله بعد میزان مالیات بر درآمد حاصل از اجاره، برای شما محاسبه می گردد. در انتها مشخصات تهیه کننده اظهارنامه وارد شده و اظهارنامه مالیاتی املاک ثبت نهایی می گردد.
منبع: نرم افزار حسابداری آنلاین لیام