چکیده : دلایل بی حالی نوزادان به همراه نشانههای آن، اشاره به بیماری زردی نوزاد و ارتباط آن با بی حالی نوزاد
تغییر در رفتار نوزاد ممکن است یکی از اولین نشانههای بیماری در نوزادان باشد. اگرچه سطح فعالیت، اشتها و گریه نوزاد روزبهروز و حتی ساعت به ساعت متفاوت است؛ اما تغییرات مشخص در هر یک از فعالیتهای نوزاد ممکن است نشانه بیماری باشد.
به طور کلی، اگر نوزاد شما هوشیار و فعال است، به خوبی تغذیه میکند و میتواند به راحتی گریه کند، میتوان گفت نوزاد در حالت طبیعی خود است و مشکلی ندارد. اما در مواردی ممکن است نوزاد احساس بی حالی کند، انرژی کافی برای شیر خوردن نداشته باشد و مشکوک به بیماریهای مختلفی مانند زردی باشد. به همین دلیل بی حالی نوزاد برای والدین میتواند نگران کننده باشد.
در مرحله اول زمانی که متوجه بی حالی و خواب آلودگی نوزاد شدید باید با پزشک کودک خود مشورت کنید؛ زیرا ممکن است برخی تغییرات رفتاری نوزاد نشان دهنده وجود بیماریهای مختلفی باشد که در ادامه مقاله به این بیماریهای مرتبط با بی حالی نوزاد از جمله زردی نوزاد و رفع بی حالی نوزادان اشاره خواهیم کرد.
بی حالی نوزاد چیست؟
بی حالی نوزادان زمانی است که معمولاً نوزادان انرژی کمی دارند یا اصلاً انرژی ندارند، خواب آلود یا تنبل هستند و ممکن است بیشتر از حد معمول بخوابند. در این حالت آنها ممکن است به سختی از خواب بیدار شوند و حتی وقتی بیدار هستند، به صداها و فعالیتهای دوروبر خود توجهی ندارند؛ بنابراین علت بی حال شدن ناگهانی نوزاد میتواند کمبود انرژی و کم خوابی باشد.
گاهی اوقات، بی حالی نوزاد میتواند آرامآرام ایجاد شود و والدین ممکن است متوجه تغییر تدریجی آن نشوند. بی حالی ممکن است نشانه عفونت یا شرایط دیگری مانند قند خون پایین نوزادان باشد. اگر نوزادتان بی حال شد یا سطح فعالیت او تغییر کرد و کم شد، باید با پزشک مشورت کنید.
گریه مداوم، نشانه بی حالی نوزاد
همه نوزادان گریه میکنند؛ این تنها راه آنها برای برقراری ارتباط با شماست برای رفع نیازهایشان. نوزادان همچنین برای نیازهای مختلف از جمله گرسنگی، خواب آلودگی، بی حالی، تنهایی، نیاز به تعویض پوشک، احساس درد و غیره گریه میکنند.
در ابتدا، والدین ممکن است ندانند چگونه گریههای نوزاد را تفسیر کنند. اما آنها معمولاً میتوانند با برآوردن این نیازها به کودک خود آرامش دهند. با این حال، نوزادی که همیشه مضطرب و پریشان است، یا برای مدت طولانی گریه میکند، ممکن است بیمار باشد. همچنین، اگر نوزاد آسیب ببیند، ممکن است بسیار تحریک پذیر باشد. سرگیجه یا لرزش نیز ممکن است نشانه بیماری باشد.
تغذیه ضعیف نوزاد علت اصلی کمبود انرژی
برخی از نوزادان به دلیل مشکل مکیدن در تغذیه مشکل دارند که علت بی حال شدن ناگهانی نوزاد است. این مشکل ممکن است زمانی نمایان شود که نوزاد در بدو تولد با مکیدن قوی و شدید شروع میکند و بهمرورزمان در این فعالیت ضعیفتر میشود. ممکن است همچنین زمانی که کودک با مکیدن ضعیف شیر شروع به مکیدن کند و به طور مؤثر غذا نخورد میتواند دچار ضعف در تغذیه شود. مشکل در تغذیه نوزاد زمانی که نوزاد نارس به دنیا آمده باشد بسیار شایعتر است.
در این حالت مادر ممکن است صدای قورت دادن نوزاد را در حین شیر خوردن نشنود یا متوجه نرم شدن سینههای خود (خالی شدن) بعد از شیر خوردن نشود. همچنین نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه میکنند ممکن است مکیدن ضعیفی داشته باشند و دچار ضعف در تغذیه شوند.
بعد از روز اول تولد، بیشتر نوزادان هر 3 تا 4 ساعت یکبار آماده غذا خوردن هستند و با مکیدن انگشتان یا دست، گریه کردن و انجام حرکات، علائم گرسنگی را نشان می دهند. یک نوزاد بیمار ممکن است از شیر خوردن امتناع کند. نوزادی که به طور مداوم می خوابد و علاقه کمی به شیر خوردن نشان میدهد ممکن است بیمار باشد و احساس بی حالی کند.
مشکلات تغذیه میتواند نشانهای از شرایط دیگر باشد و در صورت عدم درمان ممکن است منجر به بیماری جدی شود. اگر کودک شما در خوردن یا هضم غذا مشکل دارد، با پزشک کودک خود مشورت کنید.
ارتباط زردی و بی حالی نوزاد! (بی حالی نوزاد نارس)
سوال برخی از والدین این بوده که ایا زردی باعث بی حالی نوزاد میشود؟ باید بگوییم که بله، یکی دیگر از عواملی که موجب بی حالی نوزاد میشود، ابتلا به بیماری زردی نوزاد است.
یرقان در ابتدای زندگی بسیاری از نوزادان میتواند به وجود بیاید و علائم رایج آن عبارتاند از زرد رنگ شدن پوست و سفیدی چشمان نوزاد.
زردی نوزاد معمولاً در نوزادان نارس بیشتر دیده میشود؛ زیرا کبد آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده است و توانایی دفع مادهای که موجب زردی میشود (بیلی روبین) را ندارد؛ بنابراین بیماری زردی میتواند دلیل بی حالی نوزاد نارس باشد.
برای درمان زردی نوزاد راههای متفاوتی وجود دارد؛ اما با اختلاف بهترین روش درمان این بیماری استفاده از دستگاه فتوتراپی و انجام عمل نور درمانی است.
اجاره دستگاه زردی نوزاد باعث میشود تا در کمترین زمان یرقان بچه از بین برود تا آسیبی به نوزاد نرسد.
در مواردی بی حالی نوزاد زیر دستگاه زردی ممکن است رخ دهد که دلیل آن کمبود آب بدن نوزاد و گرمای بیش از حد است. برای رفع بی حالی نوزاد باید شیردهی به نوزادی که زردی دارد مداوم و تنظیم دمای اتاق نوزادی که دارد صورت بگیرد.
برای اطلاعات بیشتر درمورد شیر دادن به نوزادی زیر دستگاه زردی و اینکه نوزاد چند دقیقه باید شیر بخوره میتوانید به مقاله مرتبط آن در سایت زردی گرام مراجعه کنید.
بی حالی نوزاد بعد از استفراغ!
استفراغ و معده درد معمولاً با اسهال به عنوان بخشی از عوارض ویروس معده در نوزادان همراه است. اگر کودک شما فقط چند بار استفراغ کرده باشد، شکم درد قابل توجهی نداشته باشد و کم آبی نداشته باشد، معمولاً نگران کننده نیست.
در صورت بروز موارد زیر در مورد استفراغ به پزشک مراجعه کنید:
- علائم کم آبی بدن (ادرار کمتر، بی حالی، تشنگی، گودی چشم، تنفس سریع)
- استفراغ پس از ضربه به سر
- سردرد شدید یا درد شکم
- استفراغ بیش از 24 ساعت
بی حالی نوزاد بعد از استفراغ در مواقعی ممکن است رخ دهد و اگر با کاهش وزن نوزاد همراه باشد نیاز است به پزشک مراجعه کنید.
مشکل در تنفس نوزاد (کمبود اکسیژن و بی حالی نوزاد)
تنفس برای زندگی ضروری است. بیشتر مرگ و میرهای دوران نوزادی ناشی از مشکلات شدید تنفسی است. مشکلات تنفسی میتواند ناشی از عفونت گلو یا ریه باشد. والدین باید یاد بگیرند که مشکلات تنفسی را تشخیص دهند. اگر نوزاد شما خسخس سینه دارد، اکنون باید ویزیت شود. سایر علائم بد مشکلات تنفسی شامل تنفس سریع، غرغر کردن با هر نفس و آبی شدن لبها است. مشکلات تنفسی نوزاد به این معنی است که با هر نفس، پوست بین دندهها کشیده میشود. نوزادان مبتلا به مشکلات تنفسی شدید نمیتوانند بنوشند، صحبت کنند یا گریه کنند و احساس بی حالی میکنند. اگر فرزند شما برای نفس کشیدن مشکل دارد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
کم آبی بدن نوزاد
کم آبی بدن اغلب به دلیل استفراغ شدید و اسهال ایجاد میشود و یکی از علتهای بی حالی بدن نوزاد است.
اولین علامت کم آبی این است که نوزاد شما کمتر ادرار میکند (کودک شما باید هر شش تا هشت ساعت یکبار ادرار کند). سایر علائم کم آبی بدن میتواند شامل گریه بدون اشک و خشکی داخل دهان (زبان) و چشمهای گود رفته باشد.
تب نوزاد
تب به خودی خود یک بیماری نیست. در عوض، تب علامتی است که میتواند همراه با بسیاری از بیماریهای دوران کودکی از جمله عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی باشد. به طور کلی اگر تب بیش از دو تا سه روز ادامه پیدا کند باید با پزشک نوزاد مشورت کنید.
از علت بی حالی و شیر نخوردن نوزاد میتوان به تب کردن اشاره کرد که با علائم دیگر (مانند علائم سرماخوردگی و آنفولانزا یا استفراغ و اسهال) رخ میدهد و بیش از یک تا دو روز ادامه مییابد و میتواند باعث بی حالی نوزاد شود.
نتیجه گیری
تشخیص بیماریهای نوزاد و مواردی که ممکن است به نوزاد آسیب برسد یکی از وظایف والدین است که باید بیشتر در این مورد اطلاعات کسب کنند.
همانطور که اشاره شد بی حالی نوزاد میتواند دلایل مختلفی از جمله تغذیه ضعیف، ابتلا به زردی نوزاد، گریه مداوم، احساس درد، استفراغ، مشکل در تنفس، کم آبی و تب داشته باشد.
در برخی موارد با شیردهی صحیح و مداوم میتوان از بی حالی نوزاد جلوگیری کرد؛ اما نوزاد بی حال باشد و شیر نخورد ممکن است عفونت داشته باشد و باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
همچنین اگر نوزاد مبتلا به زردی باشد میتوانید با اجاره دستگاه زردی، یرقان نوزاد را به راحتی در منزل درمان کنید. اگر متوجه شدید که نوزاد زیر دستگاه زردی بی حال است باید به او استراحت بدهید، دمای اتاق را تنظیم کنید و سعی کنید به او شیر بدهید تا حال نوزاد مساعد شود.
بیشتر والدین میدانند که وقتی فرزندشان تب بالا دارد به پزشک مراجعه میکنند، اما مهم است که به خاطر داشته باشید که تب تنها علامت جدی یک بیماری نیست.
در آخر توجه داشته باشید که اگر نوزادتان مشکل در تنفس، نبض تند یا ضعیف، استفراغ پی در پی و تب طولانی دارد بهتر است برای بهتر شدن حال نوزادتان به پزشک اطفال مراجعه کنید.
برچسب ها : سلامت,درمان,نوزاد