عطر مردانه از ترکیب اسانس، رنگ، مواد تثبیت کننده و برخی آنتی اکسیدان ها ایجاد می شود. دو عامل تثبیت کننده و اسانس نقش موثری در ماندگاری عطر مردانه دارند. بالا بودن غلظت اسانس عطر باعث ماندگارتر شدن عطر و کاهش پخش بوی آن می شود. بسیاری از شرکت های عطرسازی برای ماندگاری یک عطر از ترکیبات شیمیایی مانند دیپروپیلن گلیکول یا ترکیبات طبیعی مانند مشک، صندل، کندر یا چوب استفاده می کنند. این عصاره ها نقش مهمی در کاهش سرعت تبخیر عطر و ماندگاری بیشتر آن روی لباس می شوند.
ترکیبات انواع عطر
همه عطرهای برندهای مطرح دنیا دارای اساس ساختاری یکسانی هستند. این عطرها به طور معمول از ترکیبات شیمیایی یا گیاهی ساخته شده اند که ماندگاری و پخش بو متفاوتی دارند. از جمله این ترکیبات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسانس های روغنی
اسانس ها یا همان عصاره های مست کننده عطرها همان چیزی هستند که باعث تفاوت گروه های بویایی عطرها می شوند. با در کنار هم قرار گرفتن اسانس های روغنی، آکوردها و نت های زیبای خلق می شود که بهترین سمفونی عطرها را می سازند. رایحه های گلی، چوبی، مرکباتی، اقیانوسی و... همگی عصاره حاصل از این مواد هستند که حس دلنشینی را برای ما به وجود می آورند. غلظت این اسانس ها همان چیزی است که ماندگاری عطرها را رقم می زند.
تثبیت کننده ها (فیکساتورها)
برای پخش مناسب عطر در محیط، استفاده از فیکساتور یا تثبیت کننده در کنار اسانس ضروری است. استفاده از فیکساتور باعث می شود ملکول های بویایی با تبخیر این ماده به خوبی پخش شده و به مشام شما برسد. معمولاً از الکل در بسیاری از عطرها به عنوان تثبیت کننده استفاده می شود. البته تثبیت کننده های طبیعی دیگری نیز وجود دارند که معمولاً در عطرهای گران قیمت مردانه به کار برده می شوند.
رنگ ها، آنتی اکسیدان ها و مواد ضد اشعه فرابنفش
رنگ های متنوعی از عطرهای مردانه وجود دارد که می توانند معرف رایحه آن ها باشند. این رنگ ها باعث زیباتر و جذاب تر شدن شیشه عطر نیز می شود. جالب است بدانید که بسیاری از کمپانی های معروف عطرسازی از ماده ای به نام بنزوفنون-2 برای کاهش خطر اشعه UV روی پوست استفاده می کنند. در برخی از عطرها همچنین از مواد آنتی اکسیدان استفاده می شود تا تأثیر رادیکال های آزاد روی پوست به حداقل برسد.
تفاوت ماندگاری و پخش بو عطر
ماندگاری یک عطر به مدت زمان احساس کردن بوی آن روی لباس و بدن گفته می شود؛ این درحالی است که پخش بو به میزان پراکندگی آن بستگی دارد. لازم است بدانید که عطرهای با ماندگاری بالا اغلب دارای قیمت بیشتری هستند و از غلظت اسانس بیشتری برخوردارند. در مقابل عطرهای با پخش بوی بالا برای دورهمی های دوستانه و محیط های باز مناسبند و خیلی سریع تبخیر شده و رایحه خود را پخش می کنند.
انواع عطرها براساس میزان ماندگاری
برای آشنا شدن با مدت ماندگاری یک عطر بهتر است به نوع و غلظت اسانس های موجود در آن دقت کنید. به طور معمول 5 غلظت کلی برای عطرها در نظر گرفته می شود، که ماندگاری متفاوتی دارند. آنچه که باعث افزایش یا کاهش ماندگاری عطرها می شود، نسبت درصد الکل با اسانس های معطر است. به طور کلی هرچه درصد اسانس یک عطر بیشتر باشد، این عطر سنگین تر است و ماندگاری بالاتری دارد. البته طبع عطر نیز نقش مهمی در میزان ماندگاری آن دارد. عموماً عطرهای خنک دارای ماندگاری پایین و عطرهای گرم و شیرین ماندگاری بالایی دارند. در ادامه به معرفی انواع عطرها برحسب میزان اسانس موجود در آن ها می پردازیم:
-
پرفیوم(عطر خالص) :20 تا 30 درصد اسانس
-
ادوپرفیوم: 15 تا 20 درصد اسانس
-
ادوتویلت: 5 تا 15 درصد اسانس
-
ادوکلن: 4 تا 2 درصد اسانس
-
اوفرش: 3 تا 1 درصد اسانس
مواد شیمیایی موثر در ماندگاری عطرها
آنچه که باعث ماندگار شدن عطر می شود، فیکساتورهایی است که برای رقیق کردن عطر و سبک کردن آن استفاده می شود. موادی مانند دیپروپیلن گلیکول، ایزوپروپیل میریستیت، آب مقطر و دی اتیل فتالات در ماندگاری عطرها نقش موثری دارند. گلیسیرین نیز می تواند به عنوان یک عامل ماندگاری در عطرها باشد که برای سلامت و آبرسانی پوست نیز موثر است. لازم به ذکر است که استفاده از این مواد در انواع عطر مردانه معروف موجب جلوگیری از فساد آن و افزایش کیفیت آن در درازمدت می شود.
مواد طبیعی موثر در ماندگاری عطر
از دیرباز شرکت های عطرسازی به دنبال پیدا کردن عصاره های طبیعی هستند که ضمن نقشی که در ماندگاری عطر مردانه دارند، بتوانند رایحه خوشی را نیز ایجاد کنند. از جمله این عصاره ها می توان به کندر، وانیل، برگ های بنفشه، انواع چوب مانند صندل، گلپر و... اشاره کرد. البته اسانس های عطر می بایست به خوبی با این عصاره ها متناسب باشند تا هماهنگی کافی را در آکوردهای عطر به وجود آورند. جالب است بدانید که بسیاری از عطرهای معروف مردانه برای ماندگاری بالاتر عطرهای خود از این اسانس ها در نت های ابتدایی عطر استفاده می کنند.
بهترین عامل برای ماندگاری عطرها
تثبیت کننده های عطر راهی مناسب برای کنترل سرعت تبخیر اسانس های عطر محسوب می شوند. این مواد باعث می شوند که رایحه های هرم بویایی عطرها، نت های بویایی را به صورت منظم در محیط پراکنده سازد. معمولاً شرکت های عطرسازی از بنزیل بنزوات برای ثابت کردن ماندگاری عطرها استفاده می کنند. این درحالی است که کمپانی های معتبر که اقدام به تولید عطر مردانه گران قیمت می کنند از عصاره های طبیعی مانند کهربا، مشک و رزينوئیدها برای ماندگار کردن عطرها استفاده می کنند. مطمئناً انتخاب عصاره های طبیعی به دلیل کارایی بیشتر و آسیب کمتر به پوست، انتخاب سنجیده تری است؛ بنابرین بهتر است عطر مردانه ای را انتخاب کنید که دارای رایحه صندل، کندر، چوب یا مشک باشد تا ضمن برخورداری از بوی فوق العاده ی این عصاره های طبیعی از ماندگاری آن ها نیز بهره ببرید.
مهم ترین کاربرد عطرهای با ماندگاری بالا
فرقی نمی کند که در ترکیبات یک عطر از عصاره های شیمیایی مانند ایزو پروپیل میریستیت، دیپروپیلن گلیکول استفاده شود یا عصاره های طبیعی مانند مشک! قبل از انتخاب عطر مردانه معروف با ماندگاری بالا می بایست به نوع استفاده و کاربرد آن دقت کنید. عطر مردانه با ماندگاری بالا برای مراسم خاص و مهم استفاده کنید. این عطرها به دلیل پخش بوی کم، رایحه خود را کمتر در محیط پخش می کنند و تا ساعت ها روی پوست شما باقی می مانند. بهتر است عطر مردانه خود را از عطرهایی انتخاب کنید که با رایحه چوب، صندل یا وانیل شروع می شوند که بسیار ملایم اند و بوییدن آن ها حس اطمینان و امنیت را در مخاطبانتان ایجاد می کند.
سخن پایانی
استفاده از عصاره های طبیعی مانند مشک، صندل، کندر و وانیل در نت های ابتدایی عطرهای مردانه نقش مهمی در افزایش ماندگاری آن ها دارد. اگر به دنبال یک عطر با ماندگاری بالا هستید بهتر است عطرهایی را انتخاب کنید که از این تثبیت کننده های طبیعی برخوردار باشند. البته با توجه به اینکه استفاده از این ترکیبات باعث گران قیمت شدن عطرها می شود، می توانید از عطر مردانه با تثبیت کننده های شیمیایی مانند ایزوپروپیل میریستیت و دی اتیل فتالات استفاده کنید. دقت داشته باشید که این مواد می بایست با غلظت عطر متناسب باشند.