آمار مراکز خدمات پس از فروش و تعمیر تلویزیونهای ال ای دی نشان میدهد که بیش از 80% از این تلویزیونها در پنج سال اول عمر خود دچار خرابی بک لایت میشوند.
اگر لوازم منزل را به دو بخش خانه و آشپزخانه تقسیم کنیم، تلویزیون را باید گرانقیمتترین و مهمترین وسیله در بخش خانه بدانیم. افزایش قیمت تلویزیون طی سالهای گذشته لزوم استفاده بهینه از آن را تقویت میکند.
با جستجوی مشکلات مربوط به تلویزیونهای ال ای دی در اینترنت، متوجه میشوید که بخش بزرگی از اطلاعات و دادهها به خرابی بک لایت تلویزیون در برندهای مختلف مربوط میشود. اما بک لایت چیست و چه وظیفهای در تلویزیون دارد؟ در ادامه این نوشته، ابتدا با بک لایت آشنا میشویم و سپس با ارائه چند راه حل ساده، به شما خواهیم گفت چگونه میتوانید عمر بک لایت تلویزیون خود را حداقل دو برابر کنید.
بک لایت چیست و چه وظیفهای دارد؟
در پشت صفحه نمایش تلویزیون شما، تعدادی لامپ وجود دارد که روشنایی تولید شده توسط آنها به نام نور پسزمینه یا بک لایت شناخته میشود. صفحه نمایش تلویزیونهای LED و LCD به خودی خود تاریک هستند و بدون این روشنایی، تصاویر قابل مشاهده نخواهند بود. در واقع، بک لایت نقش حیاتی در روشن کردن صفحه نمایش و نمایان کردن تصاویر دارد.
علائم خرابی بک لایت تلویزیون چیست؟
اگر با بک لایت تلویزیون و وظیفه و نحوه عملکرد آن آشنا باشیم، بهتر میتوانیم علائم و نشانههای خرابی بک لایت را درک کرده و آن را از سایر مشکلات تلویزیون تشخیص دهیم.
میدانیم که بک لایت شامل تعدادی لامپ (دیودهای نوری) است که نور لازم برای روشن کردن صفحه تلویزیون را تأمین میکند. وقتی یکی از لامپهای بک لایت روشن نشود، آن بخش از صفحه تلویزیون تاریک میشود. همچنین، اگر بک لایت به طور کامل از کار بیفتد، تصویر تلویزیون کاملاً سیاه خواهد شد.
شایعترین نشانه های خرابی بک لایت تلویزیون + علت ایجاد
نشانه ظاهری خرابی بک لایت |
نوع خرابی بک لایت |
تلویزیون صدا دارد، تصویر ندارد |
بک لایت تلویزیون به طور کامل روشن نمیشود |
سیاه شدن قسمتی از صفحه تلویزیون |
بخشی از بک لایت تلویزیون روشن نمیشود |
ایجاد نقاط نورانی در تصویر تلویزیون |
جدا شدن منشور لامپهای بک لایت یا خرابی دیفیوزر |
بنفش شدن صفحه تلویزیون |
تغییر رنگ روشنایی بک لایت از سفید به بنفش (و یا آبی) |
قطع و وصل شدن تصویر تلویزیون |
قطع و وصل شدن روشنایی بک لایت هر چند ثانیه یکبار |
روشن نشدن و چشمک زدن تلویزیون |
اتصال کوتاه در بک لایت تلویزیون |
چشمک زدن چراغ قرمز جلوی تلویزیون |
6 بار چشمک زدن تلویزیون سونی به دلیل وجود سیستم عیب یابی |
دلیل خرابی بک لایت تلویزیون چیست؟
بک لایت یک قطعه مصرفی است که عمر مفید محدودی دارد. پس از پایان این مدت، به تدریج کیفیت روشنایی آن کاهش مییابد و لامپها در معرض سوختن و خرابی قرار میگیرند.
باید بدانیم که دلایل متنوعی میتوانند موجب سوختن بک لایت تلویزیون شوند. با این حال، گاهی بک لایت ممکن است بدون هیچ دلیل مشخص و تنها به دلیل پایان عمر خود بسوزد و نشانههای خرابی بک لایت را نمایان کند.
مهمترین دلایل خرابی بک لایت تلویزیون عبارتند از:
❎ پایان یافتن عمر بک لایت تلویزیون
❎ تنظیمات نادرست تلویزیون
❎ استفاده طولانی و بدون وقفه از تلویزیون
ما میتوانیم با کنترل عوامل موثر، عمر بک لایت تلویزیون را افزایش دهیم. اهمیت این عوامل و بهینه سازی آنها به قدری است که میتوانیم مدعی شویم با بهینه سازی انها میتوانیم حتی عمر بک لایت تلویزیون را به 2 برابر افزایش دهیم.
3 توصیه برای افزایش عمر بک لایت تلویزیون (ساده و کاربردی)
بک لایت تلویزیون را تعدادی لامپ بدانید که هر چقدر نور بیشتری تولید کنند و ساعات بیشتری روشن باشند، عمر آنها کوتاهتر خواهد شد. حالا شما هم میتوانید بگویی چگونه میتوانیم عمر بک لایت تلویزیون را افزایش دهیم و از سوختن آن جلوگیری کنیم.
✅ تنظیم صحیح بک لایت تلویزیون
همانطور که میتوانید نور زمینه صفحه نمایش گوشی موبایلتان را کم و یا زیاد کنید، در اکثر تلویزیونها گزینه (نور زمینه) یا (BACKLIGHT) برای کنترل و تنظیم مقدار بک لایت تلویزیون وجود دارد.
این تنظیم تنها گزینه تنظیمات تلویزیون است که نه براساس سلیقه بلکه برحسب مقدار نور محیطی باید تنظیم شود. اگر نور اتاقی که تلویزیون در آن قرار دارد زیاد نیست و یا پنجره مستقیم ندارد لازم نیست که مقدار بک لایت را در حالت حداکثر قرار دهید. انتخاب مقدار بک لایت تلویزیون بین 60 تا 80 (درصد از کل) میتواند مقدار مناسبی باشد.
❎ خاموش کردن تلویزیون هر 2 تا 3 ساعت به مدت 10 تا 15 دقیقه
همانطور که میدانید، هر قطعه الکترونیکی با گرم شدن بیشتر، عمر کوتاهتری پیدا میکند. بکلایت تلویزیون هم از این قاعده مستثنی نیست. استفاده طولانیمدت و مداوم از تلویزیون، باعث افزایش دمای بکلایت و در نتیجه خرابی زودهنگام آن میشود.
برای حفظ سلامت تلویزیون، پیشنهاد میشود پس از هر ۲ تا ۳ ساعت استفاده، آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خاموش کنید. این زمان خاموشی باید به اندازهای باشد که دمای تلویزیون با دمای محیط تطابق پیدا کند.
چرا استراحت دادن به تلویزیون مهم است؟
· کاهش دمای بکلایت: با خاموش کردن تلویزیون به مدت 10 تا 15 دقیقه پس از هر 2 تا 3 ساعت استفاده، به بکلایت فرصت میدهید تا خنک شود و از آسیب دیدن آن جلوگیری میکنید.
· افزایش طول عمر تلویزیون: کاهش دمای کلی تلویزیون، علاوه بر بکلایت، باعث افزایش عمر سایر قطعات آن نیز میشود.
❎ استفاده از گزینه صرفه جویی در انرژی (Energy Saving)
یکی از گزینههایی که در تنظیمات تلویزیون شما وجود دارد و میتواند به افزایش عمر قطعات مختلف، از جمله بک لایت تلویزیون کمک کند، گزینه صرفهجویی در انرژی (Energy Saving) است. این گزینه ممکن است با نامهای دیگری مانند (ECO MODE) یا (ECO SOLUTION) نیز نمایش داده شود.
گزینه صرفهجویی در انرژی معمولاً بهصورت چند گزینهای طراحی شده است تا کاربر بتواند براساس نیازهای خود آن را تنظیم کرده و با محیط خود هماهنگ کند.