نصب مخزن آب در پارکینگ یکی از متداولترین روشهای ذخیره آب در فضاهای مسکونی و تجاری است، اما چقدر از نکات ایمنی، فنی و حتی حقوقی نصب مخزن در پارکینگ اطلاع دارید؟
اگر فضای باز یا پشتبام در دسترس نیست، پارکینگ میتواند گزینهای ایدهآل باشد، به شرطی که اصولی و با رعایت حریم و ضوابط ساختمان انجام شود. این مقاله، دقیقاً راهنمای شماست تا بدون دردسر، یک مخزن آب مطمئن و بادوام در پارکینگ نصب کنید.
فضای سکونت آپارتمانها، روز به روز در حال محدود شدن است. به خصوص در شهرهای بزرگ و کلانشهرها مانند تهران، به دلیل ترافیک بیش از اندازه، دسترسی به پارکینگ و فضای محدود پارکینگها اهمیت ویژه پیدا کرده است.
سوال کلی اینکه آیا پارکینگ ساختمان جای مناسبی برای نصب مخزن است؟
بله، پارکینگ یکی از مناسبترین موقعیتهای مکانی در ساختمانها، به خصوص برای جانمایی مخزن آب به حساب میآید. امروزه به دلیل افزایش جمعیت و افزایش قیمت هر متر مربع مسکن، بسیاری از ساختمانها از پارکینگ به عنوان فضایی مفید برای قرار دادن مخزن آب استفاده میکنند.
در نظر گرفتن سیستم پمپاژ مناسب و همینطور قطر لولههای آب در ساختمان باید با ابعاد منبع آبی که در پارکینگ قرار میگیرد، تناسب داشته باشد. توجه داشته باشید که تناسب میان ابعاد منبع آبی که در پارکینگ قرار میگیرد، برای داشتن یک سیستم تاسیسات مناسب و از بین بردن افت فشار آب در ساختمان لازم و ضروری است.
چرا نصب مخزن آب در پارکینگ انتخاب خوبی است؟
· استفاده از فضای بدون کاربرد
· دسترسی ساده برای نگهداری و بازدید
· محافظت در برابر نور خورشید و آسیبهای محیطی
· امکان نصب لولهکشی به شکل مخفی یا توکار سادهتر
· کاهش هزینههای جانبی نصب و لوله کشی کمتر
مراحل اصولی نصب مخزن آب در پارکینگ + نکات کلیدی قبل از نصب
1. هماهنگی با مدیریت ساختمان
قبل از نصب، مجوزهای لازم و رضایت هیئت مدیره یا مالکین رو دریافت کنید.
2. انتخاب محل مناسب
· محل نصب باید تراز، صاف و دور از مسیر تردد خودروها باشه.
· از منابع گرما یا برق دور باشه و به تجهیزات آتشنشانی نزدیک نباشه.
3. انتخاب مخزن مناسب
· ترجیحاً از مخازن ایستاده یا عمودی به دلیل اشغال فضای کمتر استفاده کنید.
· مدلهای سهلایه ضد جلبک و آنتی باکتریال این مخازن، مناسب ترین نوع مخزن برای ذخیره آب شرب هستند.
4. آمادهسازی کف
کف محل نصب باید محکم و مقاوم باشه و توان تحمل وزن کامل مخزن پر از آب رو داشته باشه. از قرار دادن تکه های آجر یا سنگ یا نبشی در زیر مخزن به عنوان سکو جدا بپرهیزید.
5. نصب اتصالات و لولهکشی
· شیر تخلیه، شناور، اتصالات و لولهکشی ورودی و خروجی رو اصولی نصب کنید.
· از فیلتر ورودی، شیر یکطرفه و پمپ جهت کارایی بهتر آن استفاده کنید.
6. تست و ایمنسازی
· مخزن رو تا نیمه پر کنید و نشتیها رو بررسی کنید.
· محل نصب مخزن و پمپ آب، رو با محافظ ایمن کنید.
پارکینگها طبق استاندارد و الزامات قانون نظام مهندسی ساخته میشوند. زمانی که متخصصان تصمیم به نصب مخزن در پارکینگ میگیرند، حتما باید نقاط دیگر ساختمان را نیز بررسی کنند و اگر فضای دیگری را برای نصب مخزن آب به صورت صحیح پیدا نکردند، فضای پارکینگ را اشغال کنند. مکانهایی مانند اتاق تاسیسات، موتورخانه، زیر راه پلهها و… از جمله مکانهایی هستند که میتوان منبع ذخیره آب را آنجا قرار داد.
مخزن مناسب پارکینگ
مخازن آب پلاستیکی؛ بهترین مخزن برای ذخیره آب در ساختمان و آپارتمانها است. این مخازن در تنوعی از شکلها و لیتراژهای مختلف تولید میشوند و به دلیل مزیت منحصر به فردشان (مثل سبک، مقاوم، بهداشتی، نصب آسان و گارانتی) از محبوبترین نوع مخزنهای ذخیره آب در ساختمان به شمار میرود.
معمولا سقف پارکینگها کمتر از ۳ متر است و در این شرایط تهیه یک مخزن با ارتفاع مناسب و گنجایش استاندارد اهمیت ویژهای دارد. مخازن عمودی و اسلیم تانک (آسانرو) هر دو به صورت ایستاده هستند و به این دلیل که فضای کمی اشغال نمیکنند، میتواند انتخاب مناسبی برای نصب در پارکینگ ساختمان به حساب بیاید.
لیتراژ و ابعاد مناسب مخزن بر اساس نیاز و مصرف آب ساکنین ساختمان تعیین میشود. سازمان آب و فاضلاب و سازمان نظام مهندسی ساختمان، متوسط مصرف آب در هر واحد ۴ نفره را ۲۵۰ لیتر اعلام کرده است. بر این اساس یک آپارتمان ۸ واحدی، نیاز به تهیه مخزنی با گنجایش ۲۰۰۰ لیتر را دارد. (۸x۲۵۰)
در زمان نصب اتصالات منبع ذخیره آب در پارکینگ، باید دقت داشته باشید که مخزن مانع پارک خودروها نشود یا خودرویی در هنگام پارک به اتصالات یا لولهکشیها برخورد نکند. در واقع جانمای مخزن باید طوری انتخاب شود که اگر نیاز به تعمیر و تعویض لولهها یا شستشوی مخزن وجود داشت، تعمیرکار بتواند به راحتی دسترسی پیدا کند. فضاهای پرت و پشت ستونها برای نصب این نوع از مخازن ایدهآل هستند. همچنین برای اتصال پمپ آب به مخزن، نحوه لولهکشی و فشار آب ساختمان خصوصا برای طبقات بالای ساختمان اهمیت دارد.
مخازن عمودی
مخزن عمودی یکی از محبوبترین نوع مخازن برای استفاده در پارکینگها، اتاقکهای تاسیسات و مکانهایی است که ارتفاع بیشتری دارند. این مخازن دارای تنوع از لیتراژها است و نسبت به سایر مخازن قیمت پایینتری هم دارد.
مخازن آسان رو
منبعهای آب کتابی ایستاده یا آسان رو، عرض کمتر از ۶۰ سانتی متر دارند و همین دلیلی است که از درها و راهروهای باریک به راحتی عبور کنند. این مخازن به دلیل اینکه به صورت عمودی نصب میشوند و حجم کمی را اشغال میکنند، معمولا بهترین گزینه برای نصب در پارکینگ هستند. این مخازن به دلیل شکل عمودی و خطی به اسلیم تانک هم معروف هستند.
مخازن مکعبی
مخازن مکعبی یا کتابی خوابیده، برای مکانهای با ارتفاع کم تولید شدهاند. این مخازن برای مکانهایی که محدودیت ارتفاع دارند در پارکینگ مناسب هستند و در حجم ۱۰۰ تا ۲۰۰۰ لیتر تولید میشوند.
مخازن زیر پله
مخازن زیر پله برای جانمای زیر راه پله ساختمانها طراحی و تولید شدهاند. این مخازن در تنوع حجمهای ۳۰۰ تا ۱۵۰۰ لیتری تولید میشوند و در فضای پرت زیر راه پلهها نصب میشوند. مخازن زیر پله هم به عنوان مخزن اصلی ساختمان و هم به عنوان مخزن آتش نشانی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
افزایش حجم مخزن آب
یکی از روشهایی که در زمان کمبود حجم مخزن ذخیره آب میتوان در نظر گرفت؛ افزایش حجم مخزن آب با اتصال مخازن به یکدیگر یا اصطلاحا کوپل کردن است. در این روش، دو مخزن به کمک لولههای متصل کننده به صورت سری یا موازی به یکدیگر متصل میشوند. به طور مثال: اگر یک مخزن ۲ هزار لیتری در پارکینگ نصب کرده باشید و نیاز به افزایش حجم منبع آب به ۴ هزار لیتر داشته باشید؛ میتوانید با استفاده از این روش، یک مخزن دیگر به حجم ۲ هزار لیتر را به مخزن قبلی کوپل کنید.
نتیجهگیری
بهترین مخزن آب برای پارکینگ، مخزنی است که ابعاد مناسب محل نصب را داشته باشد و به صورت اصولی و ایمن نصب شود. همانطور که مطلع شدید، نصب مخزن آب در پارکینگ یک راهکار هوشمندانه است که ضمن کاهش هزینه های نصب لوله کشی و تاسیسات، در استفاده حداکثری از فضای ساختمان هم می تواند سودمند باشد. با رعایت موارد ذکر شده در این راهنما، میتوانید با خیالی آسوده از فضای پارکینگ برای ذخیرهسازی آب استفاده کنید.
منبع: TPY.IR